Kaap Belvédère 3 Rotterdam

#5_jva_1021_wesgram belverdere_vv1_02

KAAP BELVÉDÈRE 3
ROTTERDAM

03Kaap_Belvédère_3©Ossip
01Kaap_Belvédère_3©Ossip
#8_Kaap_Belvédère_3©Ossip
#2_04Kaap_Belvédère_3©Ossip
vorige
volgende

Kaap Belvédère 3 – Rotterdam
26 woningen in vervangende nieuwbouw
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 2013 / opgeleverd 2014
Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
Categorie woningbouw

Schiereiland ‘De Kaap’ heeft de laatste jaren een ware gedaantewisseling ondergaan. Nieuwe woonbuurten zijn gerealiseerd op oude haventerreinen en het centrale park is heringericht. Ook de historische dorpskern in het hart van Katendrecht is gerenoveerd, gerestaureerd en deels vervangen door nieuwbouw. De 26 luxe herenhuizen van Kaap BVD3 vormen een logische volgende stap in deze veelomvattende revitalisatie.

De typologie van gesloten bouwblokken, zo kenmerkend voor 19e eeuwse wijken, wordt in ere gehouden door de achterhuizen van de hoekwoningen en de gemetselde tuinmuren. Karakteristiek voor Katendrecht is de kleine korrel van steeds een paar woningen. Die kleine maat wordt teruggebracht door in verdieping- en dakhoogten te variëren en verschillende bakstenen toe te passen.

De traditionele zonering van 19e eeuwse gevels is met een knipoog vertaald naar een witte, prefabbetonnen plint, die zich rond de entreepartijen vouwt. In het gevelmetselwerk zijn de staande kozijnen afgezoomd met prefabbetonnen lateien en waterslagen. De uitkragende daklijsten wisselen per stedenbouwkundige korrel. De schilddaken op enkele woningen verwijzen naar bestaand Katendrecht, zoals dat bijv. aan het Deliplein ervaren wordt. Het witte huis brengt een gesloopt pand aan de Veerlaan in herinnering en het afwijkende achterhuis aan de Rechthuislaan laat zien, dat er in bewoonde wijken altijd uitzonderingen op de regel zijn.

De meeste woningen zijn drie lagen hoog. Ze hebben een traditionele plattegrond met wonen op de begane grond en slapen op de verdiepingen. Op enkele hoeken is een vierlaags type toegepast, dat wonen op twee verdiepingen, al of niet met vide, toelaat. De keuze aan indelingen is heel groot en het afwerkingsniveau erg hoog. Ook energetisch zijn de woningen duurzaam. Met veel isolatie en zonnepanelen op het dak wordt een EPC van 0,3 a 0,4 gerealiseerd.

Klik hier voor de projectsheet van Kaap Belvedere 3.