Overtuin         Rotterdam

Dia1

OVERTUIN
ROTTERDAM

Dia2
Dia3
Dia4
Dia 5
Dia 6
Dia 7
Dia 8
vorige
volgende

Overtuin – Rotterdam
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 2017 / opgeleverd 2020
Opdrachtgever eigen initiatief
Categorie woningbouw, CPO
nominatie Rotterdam Architectuurprijs 2021
nominatie Job Dura Prijs 2020

In samenwerking met Jager Janssen Architecten

Een extra tuin, samen met je buren! Dat is wat we hebben gerealiseerd in Overtuin aan de Laan op Zuid in Rotterdam. Dit zelfbouwproject is een eigen initiatief van Overtuin Architecten, het samenwerkingsverband van Joke Vos met Alex Jager en Rogier Janssen (Jager Janssen Architecten). Met twee buurplannen maakt Overtuin deel uit van Overmaas. En dat is weer een pilot project van de gemeente Rotterdam om ruimte te geven aan het bouwen voor particulieren, die zich collectief georganiseerd hebben (CPO).

In ons deelplan hebben we ons laten inspireren door de historische overtuin. Veel landgoederen hadden vroeger een extra tuin aan de overzijde van de weg. In Overtuin maken we een hedendaagse variant met een collectieve tuin in het hart van het plan. Daarnaast hebben alle woningen ook een eigen buitenruimte, die bij de appartementen bijna de maat van een tuin heeft gekregen.

Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen parkeerpleintje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen, grondgebonden of gestapeld, en met een verschillende oriëntatie op de zon. Voor elke plek is een specifiek woningtype ontworpen. De smalle, hoge stadswoningen zijn uitbreidbaar aan de tuinzijde. De brede dijkwoningen kunnen de derde laag niet, deels of helemaal bebouwen. De plantsoenwoningen zijn specials, ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op. De appartementen zijn vrij indeelbaar of te splitsen in twee halve lofts.

De aardkleur van de baksteen op de bovenste lagen is geïnspireerd op de naam van het plan. De verdiepingshoge plint aan de straat metselen we in een lichtgrijze steen. Aan de Laan op Zuid contrasteert deze plint met het antraciete beton van de margestrook tussen de voorgevel en het openbare trottoir. Halfhoge scheidingswandjes markeren de woningen. De grote tegels ertussen kunnen door de bewoners worden vervangen door planten.

De tuingevels worden voor het grootste deel afgewerkt met verduurzaamd hout met een half transparante afwerking. Het hout markeert de zones, waarin de achtergevel kan verschuiven.

De gevels spelen in op de achterliggende plattegronden door uit een bibliotheek van verschillende kozijntypen de gewenste te kiezen en die vervolgens in een ontspannen rechthoekig raster te plaatsen.

Aan de Laan op Zuid koos een bewoner voor een kas op het dak. Die wens hebben we vertaald naar een bijzonder architectonisch accent, een Overtuintje in de wolken.

Voor dit zelfbouwproject hebben we in 2017 geïnteresseerden gezocht met deze brochure, in januari 2019 werd de eerste paal geslagen en in het najaar van 2020 zijn de woningen opgeleverd aan de gelukkige nieuwe eigenaren.