Periscoopwoningen Rotterdam

Dia6

PERISCOOPWONINGEN
ROTTERDAM

Dia1
Dia2
Dia3
Dia4
Dia5
Dia8
Dia9
vorige
volgende

Periscoopwoningen – Rotterdam
4 clusters van 3 woningen in de dure vrije sector
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 2003 / opgeleverd 2007
Opdrachtgever Assink Vastgoed Projectontwikkeling B.V. te Oud-Beijerland
Categorie woningbouw
nominatie BNA gebouw van het jaar 2007
nominatie Rotterdam Bouwkwaliteitsprijs 2007

Het ontwerp is het resultaat van een besloten prijsvraag, die het OBR Rotterdam eind 2002 uitschreef onder enkele ontwikkelaars. De opgave bestond uit het ontwerpen van twaalf grote woningen met een hoge woonkwaliteit en een opvallende uitstraling langs de rand van de Waterwijk in Nesselande, voor het overige een welstandsvrije wijk.

De periscoopwoningen zijn compact en expressief vormgegeven. Ze staan aan drie zijden in het water. Per cluster zijn steeds drie woningen ondergebracht in een stevig kernvolume van drie lagen hoog in een donkergrijze metallic steen. Op de verdiepingen snijden dubbelhoge, matglanzende aluminium volumes door dit blok heen. Ze kragen over het water uit en kijken als ‘periscopen’ in verschillende richtingen. Aan de zuidkant zijn de volumes uitgehold waardoor dubbelhoge houten loggia’s ontstaan, die grenzen aan de hoofdwoonverdieping. Elke woning heeft zo een ander gekaderd uitzicht. Grote puien met verdiepingshoge zonneschermen laten de zon naar behoefte binnenstromen.

De woningen zijn als puzzelstukjes in elkaar geschoven binnen een zonering met brede en smalle beuken. De brede beuk is op de verdiepingen vrij in te delen. De extra hoge waterkamer op de begane grond loopt over in een groot houten terras met rondom riet en gele lis. Aan een tweede, lager gelegen vlonder kunnen bootjes aanmeren en kinderen hun vishengel uitgooien.

Klik hier voor de projectsheet van De Periscoopwoningen.