OVERMAAS op de Woonbeurs!

Afgelopen weekend is OVERMAAS onder veel belangstelling gepresenteerd op de Woonbeurs. In ons deelplan OVERTUIN gaan we in een bouwgroep, dus samen met de kopers 14 woningen met tuin en 6 appartementen met groot balkon ontwikkelen en bouwen. Op 5 april is er een informatie-avond. Zie ook overmaas-wonen.nl.


Eerste paal Kaap Belvédère 3 geslagen

Een vrolijk evenement op een prachtige nazomerdag!

En nu gaat het bouwen heel snel. Binnen een half jaar zullen de eerste bewoners verhuizen naar hun nieuwe woning in het hart van Katendrecht. (Feestfoto's van Joop Reijngoudt)


Laatste fase van In 't Park te Etten Leur gestart!

Bouwbedrijf Boot heeft het heiwerk op 21 juli afgerond, zodat ze na de zomervakantie voortvarend met de bouw van de laatste vijftien woningen kunnen starten.

Op de achtergrond is een stukje van het gerealiseerde deel van de buurt in beeld. Ook het park, waar alle woningen rond gevouwen liggen, is inmiddels aangelegd.


Start verkoop Kaap Belvedère te Rotterdam

Het plan Kaap Belvedère 3 is in verkoop gegaan.

Schiereiland 'De Kaap' heeft de laatste jaren een ware gedaantewisseling ondergaan. Nieuwe woonbuurten zijn gerealiseerd op oude haventerreinen en ook de historische dorpskern in het hart van Katendrecht is aangepakt. Op zaterdag 23 november is Kaap Belvedère 3 in verkoop gegaan. De 26 luxe herenhuizen vervangen het oude gesloten bouwblok met een hedendaagse vertaling van de oude historische architectuur.

Zie voor meer informatie: www.kaapbvd.nl

Nieuw adres Joke Vos Architecten

Na tien vruchtbare Rotterdamse jaren is Joke Vos Architecten onlangs naar Amsterdam verhuisd. Van daaruit geven we onze lopende projecten verder vorm, ontwikkelen we nieuwe initiatieven en werken we aan onze internationale ambities.

Deze stap past bij het organisatiemodel, dat we de laatste jaren hebben getest. Geleidelijk is Joke Vos Architecten omgevormd naar een netwerkbureau, waarbij we krachten en capaciteiten bundelen en versterken via duurzame samenwerkingen. Zo bouwen we met ABT uit Delft ons grootste project, het European China Centre en hebben we met een aantal architectenbureaus Ooghoogte opgericht, waarbinnen we studies uitvoeren en CPO-projecten ontwikkelen. Over deze initiatieven leest u eerdaags meer op onze website.

In de praktijk van ons nieuwe model werken we steeds vaker op projectbasis bij onze partners aan huis. Alle correspondentie loopt wel via het nieuwe Amsterdamse adres:
Joke Vos Architecten
Bickerswerf 46
1013 KX Amsterdam
T +3120 3378672


Onze website is aan een update toe. Daar zullen we u binnenkort meer over vertellen. Web- en mailadres wijzigen uiteraard niet:
W www.jokevos.nl
E mail@jokevos.nl

Ook mijn persoonlijke gegevens blijven gelijk:
E vos@jokevos.nl
M +31653 468878


Oplevering van Het Mooie Plan 2 is begonnen!

Stratenmakers en bouwvakkers leggen de laatste hand aan woning en woonomgeving. De eerste bewoners zijn intussen verhuisd!


De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2013 is uit...

en Het Mooie Plan van Joke Vos Architecten staat op 18 april.

De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2013 (GRKK 2013) is verschenen! De GRKK 2013 toont op fiks formaat (29,7 x 34 cm, bijna drie kilo zwaar) elke dag het werk van een hedendaagse Rotterdamse kunstenaar. Een onafhankelijke deskundige redactie selecteerde de 365 kunstenaars, (mode)ontwerpers, fotografen, architecten, illustratoren, etcetera. Ook wij zijn hiervoor uitgenodigd. We hebben ons woningbouwproject Het Mooie Plan in Lombardijen ingeleverd. Immense kunstfoto's van Arthur Kleinjan zijn geintegreerd in de gevels van alle 125 woningen! De prints verwijzen naar de geschiedenis van deze tuinstad en reflecteren de groene omgeving.

De GRKK 2013 is voor € 29,95 onder andere te koop bij de (Rotterdamse) boekhandels, museum- en andere winkels en via www.groterotterdamsekunstkalender.nl.

Grote Rotterdamse Kunstkalender 2013
ISBN 978 94 90608 43 9
370 pagina's
€ 29,95
www.groterotterdamsekunstkalender.nl


Groen en Gras is af!

Ook de tweede fase van Groen en Gras in Alphen a/d Rijn is gereed en in gebruik genomen. Het natuurlijke en het gebouwde groen harmoniëren mooi. De wijk doet haar naam eer aan!


Rotterdam Vastgoed bezoekt ECCR en Kaap Belvédère

De focus van het Rotterdam Vastgoed congres lag dit jaar op Katendrecht. Een korte, aangenaam zonnige wandelexcursie bracht de deelnemers op een paar interessante plekken, oa naar de bouwput van het ECCR en naar het grasveldje waar de nieuwbouw van Kaap Belvédère (ook een ontwerp van Joke Vos Architecten) gerealiseerd gaat worden.


Het ECCR en de Dag van de Architectuur met 400 bezoekers!

Het infocentrum van het ECCR op de derde verdieping van Santos trok op 23 juni veel bezoekers. De lezingen werden met veel interesse gevolgd. En van bovenaf was de bouwput goed te bekijken. Betonvlechters werkten op deze zaterdagochtend door om het dak van de parkeergarage nog voor de bouwvak te kunnen sluiten.


Op de Dag van de Architectuur staat ook het ECCR in de belangstelling

Het ECCR (European China Centre Rotterdam) en PAKHUIS SANTOS op de Dag van de Architectuur 23 juni 2012 te Rotterdam.

Vanuit het naastliggende monument Santos, een oud koffiepakhuis, is de bouwput mooi te zien. Joke Vos vertelt over het ontwerp van het ECCR, Hans Borsje (van de Nederlandse ontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed) over de samenwerking met een Chinese partner en Arend Overduyn belicht Santos.


10:00 Inloop Santos (Brede Hilledijk 95, Rotterdam)

11:00 1e presentatie ronde

Geschiedenis en ontwikkeling Santos door Arend Overduyn
Het ontwerp van het ECCR door Joke Vos
Het ECCR door Hans Borsje

12:30 2e presentatie ronde
Geschiedenis en ontwikkeling Santos door Arend Overduyn
Het ontwerp van het ECCR door Joke Vos
Het ECCR door Hans Borsje

17:00 afsluiting


om deel te nemen aan de presentaties is inschrijving nodig.

aanmelden voor 11:00 uur:
www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl/reserveren/european_china_centre_11_00_uu.html
aanmelden voor 12:30 uur: target="_blank">www.dagvandearchitectuur-rotterdam.nl/reserveren/european_china_centre_12_30_uu.html


Het metselwerk van het eerste blok van Het Mooie Plan dpl2 komt uit de steiger.


Het ECCR in Cobouw 'Historische plek voor Chinees centrum'

Rotterdam - Op Katendrecht werken Van Hattum & Blankevoort en Boele & Van Eesteren aan de realisatie van het European China Centre Rotterdam.

Het complex is een project van de ECC Rotterdam, een joint venture van de Shanghai Construction Group en Volker Wessels Vastgoed. Het centrum bestaat uit een combinatie van winkels, woningen, kantoren, horeca, een hotel met congresruimte en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage. Het totale vloeroppervlak bedraagt circa 50.000 vierkante meter. De oplevering staat gepland voor eind 2013. Architect Joke Vos verwerkte Chinese elementen in het ontwerp, zoals een gevel van rechthoekige prefab betonelementen gerangschikt in een Chinees rasterpatroon en gestileerde golven die verwijzen naar het water als energiebron. Om de bouw mogelijk te maken werd een aantal pakhuizen gesloopt. Katendrecht stond in de eerste decennia van de vorige eeuw bekend als de thuishaven van de grootste Chinese gemeenschap van Europa.

tekst: Peter de Lange
bron: http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/04/26/historische-plek-voor-chinees-centrum


Cobouw plaatst een foto van het ECCR in aanbouw


Werkbezoek aan het Mooie Plan

Op deze vrijdagmiddag brachten bestuursleden en juryleden van de Stichting Nederlandse Bouwpluim een werkbezoek aan Het Mooie Plan op uitnodiging van Havensteder en Dura Vermeer, onze ketenpartners. Joke Vos lichtte beide deelplannen ter plekke toe. De bezoekers reageerden enthousiast!


Taart op de bouw!

Het hoogste punt van de tweede fase van Groen en Gras is bereikt.


Start bouw Het Mooie Plan deelplan 2

Kopers, wethouders, opdrachtgever, architect, adviseurs en bouwers. In de sneeuw vierden we samen de start van de bouw van 83 woningen in Lombardijen. Het werd een spetterend feest!


Periscoopwoningen in architectuurroute A10

De periscoopwoningen zijn door de A10 opgenomen in de architectuurroute 'Rotterdam, large and small'

"...Metro lines C and B bring us to the final project in this tour guide. In Nesselande, a new leafy suburb northeast of Rotterdam, stand twelve periscope dwellings (No.30) by Joke Vos Architecten, the outcome of an invited competition. The dwellings are arranged in four groups of three 'drive-in' dwellings. On the ground floor is a garage and a high-ceilinged 'water room' with a deck over the water. There is a second living area with veranda on the floor above. ..."

text: Emiel Lamers, photography: Sonia Mangiapane, illustration: Loulou&Tummie

DE BESTE WENSEN

We wensen u een heel voorspoedig en gelukkig 2012! Het jaar, waarin het European China Centre Rotterdam (ECCR) ook bovengronds zichtbaar wordt en deel uit gaat maken van de inspirerende gebouwen, die rond de Rotterdamse Rijnhaven verrijzen.


1000 x European Architecture

Braun Publishing heeft een volledig vernieuwde editie van 1000x European Architecture uitgebracht. De 1000 bladzijden laten even zoveel ambitieuze projecten zien, die samen een dwarsdoorsnede geven van de Europese architectuur van de laatste vijf jaar. Twee projecten van Joke Vos Architecten staan erin vermeld: het Datacentrum van de TU Delft en de Periscoopwoningen in Rotterdam.


Ketenintegratie van 'Het Mooie Plan' in BNA Blad

'Samenwerken: kennis delen, kennis stapelen.'


Eerste paal geslagen 'Groen en Gras fase 2'

Onder het vrolijke toeziend oog van de kopers sloeg wethouder Hoekstra van Alphen a/d Rijn op 1 september 2011 de eerste paal, voor de tweede fase van Groen en Gras.


De bouwput van het ECCR

De 200 m lange bouwput van het ECCR, waar enorme stalen buizen de damwanden op hun plaats houden. Het werk in de bouwput vordert gestaag, meer dan de helft van de 1200 palen is al geslagen. Het is goed te volgen vanuit de metro en vanaf de hoogbouw op de Wilhelminapier aan de overkant van de Rotterdamse Rijnhaven.


Joke Vos Architecten in Aedes Magazine

'Ketensamenwerking is actueel: zie het hoofdartikel in het aprilnummer van Aedes magazine, het tijdschrift voor woningcorporaties.'


European China Centre in de Architect

Het congres van De Architect en AIR, dat op 13 april 2011 in Rotterdam werd gehouden, had als thema ‘GROOT – De toekomst van grote stadsgebouwen’. In het artikel van Arie Lengkeek in het blad De Architect gaat hij in op dit thema binnen de Rotterdamse context (te lezen via www.dearchitect.nl). Verleden en toekomst komen aan bod, oa ons project ECCR (European China Centre Rotterdam), dat in 2013 zal worden opgeleverd. Het heiwerk is op dit moment in volle gang. De bouwput geeft een eerste indruk van de schaal van het ECCR.


Joke Vos architecten in De Telegraaf met 'Groen en Gras'


Eerste paal geslagen 'In 't Park'

voor meer informatie: www.inhetpark.nl


start verkoop 'Groen en Gras fase 2' te Alphen aan den Rijn

Zaterdag 12 maart start verkoop 2-1 kapwoningen

Zaterdag 12 maart is de verkoop gestart van het laatste deelplan, twaalf twee-onder-één-kap woningen in het plan Groen en Gras te Alphen aan den Rijn.

Groen en Gras is onderdeel van de grootschalige woonwijk Kerk en Zanen aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn. Fraai gelegen tussen de Zuiderkeerkring en de Molenwetering.

Groen en gras biedt klassieke woonkwaliteit in moderne architectuur met een natuurlijk karakter. De nieuwe buurt ademt de sfeer van een kindvriendelijke, plezierige tuinstad. Verbrede achterpaden die als speelruimte voor de kleintjes kunnen dienen, onderstrepen deze kwaliteit.

De twaalf ruime twee-onder-éénkapwoningen beschikken over een woonoppervlakte van circa 150 m2 en een riante tuin. Tevens beschikken de woningen over een garage welke optioneel bij de woning kan worden betrokken of als berging kan dienen.
Open Huis:
zaterdag 26 maart 2011
van 11:00 tot 15:00 uur
in de Waterviolier 2.


voor meer informatie:
www.groenengras.nl


European China Centre in het Tekenboek GROOT

´…De reeks brengt een aantal historische Rotterdamse gebouwen en hun inspiraties van eerder of elders in beeld. Aan de reeks zijn een aantal recente Rotterdamse bouwprojecten toegevoegd. De tekeningen tonen de stapeling van functies en doorsnedes, axometrien en plattegronden die de publieke binnenwerelden van deze gebouwen in kaart brengen.´

voor meer informatie:
www.grootgrotergrootst.nu
Op 13 april 2011 organiseren de Architect en AIR het congres GROOT.
Voor meer informatie: www.congres-dearchitect.nl
Het Mooie Plan deelplan 1 wint de Nederlandse Bouwpluim 2011!

Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari is de Nederlandse Bouwpluim 2011 in de categorie Burger- en Utiliteitsbouw uitgereikt aan Het Mooie Plan. In dit ketenintegratieproject bewijzen Dura Vermeer, com.wonen en Joke Vos Architecten samen met de overige adviseurs en co-makers dat veel sneller, tegen lagere kosten (minder bouwfouten) en met betere kwaliteit gebouwd kan worden voor tevreden klanten.

voor meer informatie: www.bouwpluim.nl


Speciale vermelding Groen en Gras bij Buiten Kleur Prijs 2010

Het door de gemeente opgedragen thema Groen en Gras is door de architect uitgewerkt in een totaalconcept voor de gevels, de daken, de beplanting, de ramen en de deuren. De jury constateert dat de kleur groen niet een toevoeging is: het plan is groen. De subtiele en orginele uitwerking van het thema begint al op stedenbouwkundig niveau. Zonder de groene 'zoom' om de woningen heen zou het plan uit elkaar vallen

bron: Juryrapport Kleur Buiten Prijs 2010Start verkoop 'Het Mooie Plan Madelief' te Rotterdam

datum: 18 december 2010
tijd: 13:00 tot 15:00 uur
locatie: Bouwterrein Homerusstraat, Rotterdam Lombardijen
zie ook: www.hetmooieplan.nl


Het Mooie Plan deelplan 1 genomineerd voor de Nederlandse Bouwpluim 2011


Start verkoop 'European China Centre' te Rotterdam

datum: 21 november 2010
tijd: 13:00 tot 15:00 uur
locatie: Rijnhaven zuidzijde 7 Katendrecht Rotterdam
zie ook: www.theviewrotterdam.nl


De Periscoopwoningen gespot in de Rotterdam presentatie op de Expo te Shanghai


European China Centre in Debat GROOT

GROOT: stedelijkheid door gebouwen

Verdichten, functiestapeling, nieuwe publieke routes en ruimtes: dat zijn de ambities voor de transformatie van de binnenstad. Op schaal zijn ze terug te vinden in grote bouwprojecten als Markthal, Stadskantoor, Coolsingelkubus en De Rotterdam. Het stadsdebat GROOT brengt geschiedenis en stadscultuur in verband met de recente grote bouwprojecten van Rotterdam. Fascinatie voor de gebouwen en verbazing over hun betekenis en potentie staan centraal. Bouwt Rotterdam aan een traditie? Wat is de relatie tussen stad en gebouw? Introducties op uitnodiging van AIR door Theo Deutinger en Job Floris; gesprek onder leiding van Patrick van der Klooster met opdrachtgevers en architecten, o.a. Francine Houben en Reinier de Graaf.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Kriterion, Groot Handelsgebouw, Stationsplein 45, Rotterdam

Voor meer informatie: www.grootgrotergrootst.nu


'European China Center draagt bij aan metamorfose'

Bron: Artikel in de bijlage van Algemeen Dagblad, uitgave 6 november 2010.


Ketenintegratie en Het Mooie Plan in AWM


Boekje over Het Mooie Plan

'In harmonie samen'

Dit boekje gaat over de bijzondere kunst in het nieuwbouwproject ‘Het Mooie Plan’ in het Rotterdamse Lombardijen. Over opmerkelijke fotopanelen die in de natuur in de gevels van de eigentijdse woningen reflecteert. Het is geen toeval dat de nieuwe buurt volop natuurbeleving toont. Met respect voor de historische tuinstad bracht de architect het groene karakter van toen op een moderne manier in de nieuwe buurt terug. Daarvoor werd ook een landschapsarchitect ingeschakeld. En tevens een beeldend kunstenaar, die met zijn unieke fotografische kunst extra waarde aan de buurt geeft. In ‘Het Mooie Plan’ zijn woningen en natuur in harmonie.

Het is bijzonder dat de fotografische kunst op zo’n grote schaal in een nieuwbouwproject wordt toegepast. Een duurzame investering voor nu en straks. Deelgemeente IJsselmonde en woningcorporatie Com wonen werken aan de toekomst van Lombardijen. Dat doen ze ondermeer door een herstructurering, waarbij openbare ruimte, sociale voorzieningen en het woningaanbod wordt aangepakt. Een keur aan eigentijdse woningen die tegemoetkomen aan de hedendaagse woonwensen maakt een wooncarrière in de eigen wijk nu mogelijk. ‘Het Mooie Plan’ toont hoe modern wonen moeiteloos samengaat met het natuurlijke karakter van toen. Een nieuwe tuinstad met een eigen identiteit. Een plek waar het mooie wonen is.

Margriet Drijver, bestuurder Com wonen

'Tuinstad met een toekomst'

De tuinstad is een begrip wat vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw gestalte kreeg. De nieuwe wijken aan de rand van de stad moesten de bevolkingsgroei opvangen. Maar ze kregen wel een ander karakter: een combinatie van stedelijke voorzieningen met het gezonde landleven. De tuinstad gaf de woningbouw groene longen. En dat was in Lombardijen niet anders. Maar in een halve eeuw staat de tijd niet stil. Woonwensen en leefwijzen veranderen. Om de tuinstad nu en straks aantrekkelijk te houden, is het wenselijk de wijk opnieuw in te richten.

Woningen met eigen groen
“Op diverse locaties toont Lombardijen nog een groot aantal flatwoningen. Maar de vraag naar grondgebonden woningen stijgt. Mensen willen liever een eengezinswoning met een stukje eigen groen”, zegt Mildred Pijnenborg, manager Gebied Rotterdam-Zuid van woningcorporatie Com wonen. Aan die wens is voldaan in ‘Het Mooie Plan’. De nieuwe buurt is onderdeel van de totale herstructurering van Lombardijen. In de nieuwe wijk maken 510 flatwoningen plaats voor 197 eengezinswoningen met een tuin of een dakterras. “Het plan bestaat uit twee fasen. In de eerste, nu gerealiseerde fase zijn 125 woningen opgeleverd. De rest volgt in fase 2. De structuur van de historische tuinstad komt in het nieuwe plan terug. Wonen en natuur gaan ook nu weer harmonieus samen. Maar dat geldt ook voor de architectuur, het openbaar groen en de toegepaste kunst.”

Natuur in buurt en kunst
De Rotterdamse architect Joke Vos maakte een stedenbouwkundig plan waarbij zij de tuinstad van toen vertaalde naar een hedendaagse variant. Ze ontwierp een diversiteit aan woningen met ruime aandacht voor leefruimte en een groene leefomgeving. Landschapsarchitect Dirk Hölzer van BGSV bureau voor stedenbouw maakte een fraai ontwerp voor het gemeenschappelijk groen, dat in twee zones is verdeeld. Daar waar het kon spaarde hij oude bomen. De woningen kregen extra klasse door toevoeging van unieke fotografische kunst. Beeldend kunstnaar Arthur Kleinjan realiseerde reusachtige fotopanelen die in de architectuur werden geïntegreerd. De foto’s tonen wolken en boomtakken, vervormd door de rimpels in het water. Die fotografie levert als het ware een extra laag op. Alsof je door de historische bomen de nieuwe natuur in de gevels ontdekt.

Duurzame toevoeging
De toepassing van kunst is opmerkelijk. Het is bijzonder dat een woningcorporatie het mogelijk maakt kunst in een nieuwbouwproject van deze omvang te realiseren. “We zien het als duurzame toevoeging aan de nieuwe buurt. Een moderne manier om wijk en woningen te verfraaien. Het gebruik van fotografie maakt de architectuur extra aansprekend, past in de wijk en verhoogd de kwaliteit van de omgeving. Ook al blijven de woningen niet in ons bezit, de fotografische kunst versterkt de vastgoedwaarde van deze woningen en die in de omgeving”, zegt Mildred Pijnenborg.

Alles mooie samen
In de nieuwe buurt komt alles mooi samen: een fraaie architectuur, opmerkelijke landschapsarchitectuur, toepassing van fotografische kunst die de natuur in de gevels weerspiegeld en de herbeleving van de historische tuinstad. Niet voor niets kreeg de aanpak voor deze deelwijk de naam ‘Het Mooie Plan’. Al die elementen samen creëren een vernieuwende tuinstad met een geheel eigen identiteit. Een karaktervolle woonwijk als uiterst plezierige leefomgeving. ‘Het Mooie Plan’: wonen in een goed idee.

'Fotopanelen dragen bij aan eigen identiteit'

“Alles begint met goed kunnen wonen in een plezierige buurt. Daarom staat de functie op de eerste plaats. Vervolgens zoeken we naar architectuur die verrast en meer geeft dan verwacht.” Joke Vos is stedenbouwkundige en architect van ‘Het Mooie Plan’. Haar bureau ontwerpt woningen en woonwijken met een bijzonder karakter. “In dit project komt dat eigen karakter tot uiting in de unieke, speciaal gemaakte fotoprints. Extreem uitvergrote beelden van water, wolken en bomen integreren de natuur in de gevel. De foto’s op duurzame panelen zijn onderdeel gemaakt van de architectuur.”

Groene karakter terug
In de nieuwe wijk werden galerijflats door eengezinswoningen met tuinen vervangen. Volgens Joke Vos vroeg dat om een nieuwe benadering van de stedenbouw. “Lombardijen is van oudsher een tuinstad. Het groene karakter wilden we in de nieuwe buurt behouden en waar mogelijk zelf versterken. Dat heeft geleid tot compacte woonvelden, met daartussen parkzones die uitnodigen tot wandelen en spelen. De smalle sleuven in de tuinafscheidingen en de begroeide stalen rasters geven ook nog een extra ruimte aan groen. Om gehoor te geven aan veel verschillende woonwensen werd een keur aan verschillende woonwensen gerealiseerd, van traditioneel tot bijzondere patiowoningen. Zo krijgt elke bewoner de woning die het best bij hem past.”

'Gelaagdheid'

Uitgangpunt van het gehele plan is dat alle woningen een prettige leefruimte hebben, en dat de wijk een fijne woonomgeving is met zo min mogelijk verkeersruimte. Maar dat is niet alles. Loop door de wijk en je constateert dat het idee van de groene tuinstad op diverse manieren tot leven komt. Joke Vos: “Waar mogelijk werden bestaande bomen gehandhaafd. Een landschapsarchitect ontwierp een mooi inrichtingsplan voor de parkstroken. Daarnaast is gekozen voor fotografie als kunst. De foto’s voegen een nieuwe laag toe aan de historisch gegroeide tuinstad.”

Tijdloosheid en kwaliteit
De fotopanelen leveren volgens Vos een extra dimensie op. “Alsof je via doorkijkjes een nieuwe natuur ontwaart. Deze gelaagdheid wordt aan het lange pad nog eens extra versterkt door de gehandhaafde bomen die zich lijken te spiegelen in de gevel. Een onverwacht cadeautje. Zoals in vroegere tijden woningen werden versierd met stijlvolle ornamenten, zo zijn de hedendaagse woningen van ‘Het Mooie Plan’ verfraaid met kunstfoto’s. De opmerkelijke panelen dragen bij aaneen eigen identiteit. Ze geven de wijk karakter, kwaliteit en een zekere tijdloosheid. Over enkele decennia met ‘Het Mooie Plan nog steeds mooi zijn.”

'Wisselwerking tussen water, wolken en woningen'

Het fotografisch werk van beeldend kunstenaar Arthur Kleinjan balanceert op de grens tussen feit en fictie. Wat is echt en wat niet? Hier en daar lijken de beelden op situaties die de maker zo heeft aangetroffen. Maar er is iets ongebruikelijks aan de hand. Alsof de fotograaf er een sturende hand in heeft gehad. Op die manier krijgt het beeld een andere betekenis. Er ontstaat een subtiele spanning. De op het oog gangbare situatie wordt fictie. Het beeld gaat een verhaal vertellen. Zo ook de fotografie van ‘Het Mooie Plan’.

Reflectie van de natuur
“De foto’s in mijn ontwerp tonen reflectie van de natuur. Bomen, wolken en lucht spiegelen zich in het water, door de wind omgezet in abstracte vormen en kleuren”, vertelt Kleinjan. Met het fotografisch werk wilde hij de natuur in de woningen brengen. Niet als los onderdeel, maar als één geheel met de woonwijk. “Door het abstractie beeld kijk je naar iets wat er eigenlijk niet is. De foto’s laten daardoor veel aan de verbeelding over.”

Ruimtelijk effect
Na gesprekken met de architect wilde de Rotterdamse kunstenaar een concept ontwikkelen dat hij kon toepassen op de gehele wijk, maar dat tevens voldoende onderscheid biedt om elke woning uniek te maken. “Het idee ontstond om immense foto’s te maken die je min of meer achter de gevel van een cluster woningen kan plaatsen. ‘Gaten’ in die woningen tonen fragmenten van de abstractie beelden. Als doorkijkjes tonen ze de reflecties van de natuur achter de gevel, maar tegelijkertijd weerspiegelen ze de bomen, het water en de lucht aan de voorkant van die gevel. Zo ontstaat een wisselwerking met de woningen. Maar ook ontstaat diepte in het werk. En dat ruimtelijk effect sluit weer aan bij de gelaagdheid in de architectuur en de nieuwe wijk.”

Huis als landschap
Lombardijen als tuinstad, omgeven door water. Dat was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van het fotografisch concept. Later verschoof het accent naar de woning. Het huis als landschap. In de regio Rotterdam maakte Kleinjan duizenden foto’s. Het viel niet mee om de juiste mate van reflectie vast te leggen. Soms waaide het te hard, dan weer te zacht. Bovendien wilde de kunstenaar ook voldoende diversiteit in kleuren en patronen realiseren. “Op een bepaalde dag, bij bepaald licht, zal de echte omgeving van water en wolken exact samenvallen met de kleuren en beelden van de abstractie fotografie. Dan gaan de woningen geheel op in de natuurlijke omgeving.”

tekst Ruud Slagmolen


Joke Vos Architecten lanceert haar nieuwe website.

september 2010

U kunt slepen, ordenen, filteren.


Bouw European China Centre Rotterdam gestart

[persbericht] Terwijl wekelijks vanuit Europa delegaties naar de Wereldtentoonstelling in China vertrekken, start Volker Wessels Vastgoed samen met de voornaamste bouwer van die Shanghai EXPO, de Shanghai Construction Group met de bouw van het European China Centre. Aan de Rijnhaven in Rotterdam-Zuid verrijst de komende jaren een internationaal multifunctioneel complex voor wonen, werken, winkelen en ontspannen. Het project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.Ter ere van deze gelegenheid vond op woensdag 30 juni de startceremonie plaats.

De starthandeling op de feestelijk aangeklede bouwplaats met zonnig uitzicht over de Rijnhaven en skyline van de Wilhelminapier combineerde Chinese en Nederlandse elementen. Allereerst werd door hoogwaardigheidsbekleders een lint doorgeknipt en een gedenksteen onthuld. Deze steen zal straks onderdeel uitmaken van de fundering en werd symbolisch onder het zand geschept. Vervolgens werd de eerste damwand geslagen vergezeld van ballonnen, confetti, harde knallen en opzwepende muziek.
De handeling werd voorafgegaan door toespraken van Dominic Schrijer, wethouder stedelijke economie, Wu Mingxin, economische consul van de Chinese ambassade in Nederland, Dietmar Werner, algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed en lid Board of Directors ECC Rotterdam BV en Wang Xiao Lin, directielid van de Shanghai Construction Group, speciaal overgevlogen vanuit Shanghai.

Shanghai en Rotterdam

Dominic Schrijer benadrukte dat het European China Centre Rotterdam een voorbeeld is van de goede betrekkingen tussen de zustersteden Rotterdam en Shanghai en van de leidende rol van Rotterdam in de relatie tussen China en Europa. Ook de economische consul Wu Mingxin was lovend over de bilaterale relatie tussen Nederland en China, met name tussen Shanghai en Rotterdam. “Ondanks de wereldwijde economische recessie bleef Nederland binnen de Europese Unie de tweede handelspartner van China en de derde investeerder in China. Op de World Expo in Shanghai presenteert Nederland zich prominent en bijzonder is dat Rotterdam, op uitnodiging van zusterstad Shanghai ook een eigen Paviljoen heeft”, aldus Wu Mingxin.
Dietmar Werner is positief over de onderlinge samenwerking: “Wij zijn onder de indruk van de efficiency waarmee Shanghai Construction Group te werk gaat en we hebben ondertussen ook veel geleerd van de samenwerking met onze Chinese partner.” Mevrouw Wang Xiao Lin: “Ondanks de financiële crisis starten we dit project vandaag vol vertrouwen, want vertrouwen is de oplossing voor deze situatie, niet alleen het geld”.

Ontmoetingsplaats voor bedrijven en consumenten

In juni 2008 is de samenwerkingsovereenkomst tussen Volker Wessels Vastgoed en Shanghai Construction Group getekend in Shanghai in het bijzijn van de burgemeesters Han Zheng en Ivo Opstelten. De totale ontwikkeling betreft 100.000 m2 en heeft een waarde van 300 miljoen euro. De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan het verder gezamenlijk ontwikkelen van het complex en het voorbereiden van de bouw van de eerste fase. Deze fase betreft het kloppend hart van het centrum dat 45.000 m2 omvat en vergt een investering van ruim 100 miljoen euro. In de grootste haven van Europa hoort een speciaal op China georiënteerd modern zakencentrum met kantoren, appartementen, een hotel, restaurants, supermarkt, Chinese specialiteitenwinkels en congres- en evenementenfaciliteiten. Voor internationale Chinese bedrijven die in Europa zakendoen wordt het de thuishaven maar ook Nederlandse bedrijven die in China actief zijn en dienstverleners zijn zeer geïnteresseerd. Bewoners van het complex wandelen straks via de nieuwe brug tussen Katendrecht en de Wilhelminapier een rondje om de Rijnhaven, een gebied waar ook door de komst van het drijvende paviljoen steeds meer evenementen plaats zullen vinden. Het wordt dus de ideale ontmoetingsplaats voor ‘Oost en West’!
Zowel onder Chinese als Westerse particulieren is veel interesse in de appartementen die bijna allemaal fraai uitzicht op het water, het Rijnhavengebied en de Wilhelminapier hebben. Allerlei voorzieningen zijn in het centrum aanwezig, zoals bijvoorbeeld een grote supermarkt. Ook de Chinese tuin van 2.000 m2 meter met uitzicht op de haven spreekt tot de verbeelding. Het project maakt deel uit van de grootschalige binnenstedelijke ontwikkeling Stadshavens.
.

Oplevering

De verkoop was reeds voor deze start van de bouw in volle gang en de planning is dat de eerste opleveringen eind 2012 plaats zullen vinden. Rotterdam is dan een bijzonder landmark rijker, mogelijk gemaakt door een gezamenlijke onderneming van Nederlanders en Chinezen. Een combinatie die toekomst heeft!

fotografie: Carel Kramer Fotografie


'Woningbouw door ketenintegratie goedkoper.'

Bouwconcern Dura Vermeer en woningcorporatie Com•wonen presenteren vanmiddag op de Provada hun eerste ervaringen met ketenintegratie bij ‘Het Mooie Plan’ in Rotterdam-Lombardijen. Het project kon door ketenintegratie twaalf procent onder budget gebouwd worden, zeggen beide partijen.


Op de Provada wijden Dura Vermeer en Com•wonen woensdagmiddag een expertmeeting over hun ambities en ervaringen met ketenintegratie.

Bij ketenintegratie wordt afscheid genomen van de traditionele opdrachtgever-versus-opdrachtnemer-verhouding, en dragen de verschillende partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het bouwproces. Bij de gezamenlijke verantwoordelijkheid hoort ook het delen van de winst. Van de behaalde besparingen hebben beide partijen profijt.

Met Com•wonen is Dura Vermeer een vijf jaar durende pilot gestart om te kijken wat ketenintegratie voor beide partijen kan opleveren. Het eerste resultaat van deze samenwerking is de eerste fase van ‘Het Mooie Plan’ in Rotterdam-Lombardijen.

De 125 woningen in dit plan zijn twaalf procent onder budget uitgevoerd, wat overeenkomt met een besparing van circa twee miljoen euro. Het project is circa zes weken eerder opgeleverd dan gepland en bijna een derde van de woningen is opgeleverd zonder opleverpunten – onderdelen van de bouw die nog niet het gewenste opleverniveau hebben. Bij de overige twee derde van de woningen waren er maximaal drie opleverpunten.


Feestelijke oplevering 'Het Mooie Plan deelplan 1'


Joke Vos in 'Building Passion, sterke vrouwen in de bouw'

Het vak blijft me boeien. Elke opgave is anders, staat in een andere maatschappelijke en ruimtelijke context. Ik kan er mijn neiging tot puzzelen in kwijt, bijv. bij het ontwerpen van een minimale woning. En mijn liefde voor spannende grafiek en ritmiek in de gevels. Ik ben op zoek naar een functionele poëzie, zou je kunnen zeggen, die verrast en stad en land blijvend mooier maakt. Vanuit dat idee ben ik in een recent plan ook gaan samenwerken met een beeldend kunstenaar, die weer een hele nieuwe belevingslaag toevoegt.

Het is een discipline waarbij je altijd met mensen werkt. In ontwerpteams de vraag vertalen en de oplossingen verkennen. De opdrachtgever vervolgens uitdagen om voor meer te gaan dan wat voor de hand ligt. En dan met betrokken aannemers die papieren plannen tot leven wekken.

Datacentrum te Delft wint de Betonprijs 2009 in de categorie utiliteitsbouw

De jury waardeert het feit dat voor dit zuiver utilitaire gebouw zoveel moeite, inventiviteit en innovatie aan de dag is gelegd om de vormgeving en uitstraling oogstrelend te maken. In eenvoud herken je de de hand van de meester:

- door repetitie van de mallen op eenvoudige wijze toch zeer veel variatie in de gevel te bewerkstelligen;
- door dezelfde betonsamenstelling eenvoudige maar verschillende oppervlaktebehandelingen te geven, zijn verschillende kleurschakeringen en teksturen van het zichtbare oppervlak verkregen;
- door het samenspel tussen schijnvoegen en echte voegen tussen de elementen;
- door de slim gekozen combinatie van schuin verlopende (schijn-)voegen, oppervlakteprofilering en de omliggende natuur en de hiermee bereikte harmonie van het gebouw met de omgeving.

Ondanks deze zeer aansprekende vormgeving, die alleen te verkrijgen is met de prefab betontechnologie, is hier een zeer eenvoudige uitvoering en detaillering toegepast.


Start verkoop 'In 't Park' te Etten-Leur


Eerste paal geslagen 'Groen en Gras'


Olmenhof genomineerd voor het BNA gebouw van het jaar 2009


juryrapport:

Op een voormalig scholenterrein zijn 48 seniorenwoningen en een zorgvilla verrezen. De architect heeft de onregelmatigheid van de locatie aangegrepen om een in v-vorm zigzaggend woonblok te maken.


Vanwege zijn zigzag nestelt het woonblok zich geraffineerd maar ook vanzelfsprekend op deze locatie, die veel richtingen kent, terwijl in de zigzag ook het parkeren een goede plek vindt. Door de v-vorm ontstaat in het midden een nieuw, groen, collectief binnenterrein.

De architect heeft het project van het grote, stedenbouwkundige gebaar tot het kleine detail met aandacht en precisie behandeld. De veelheid in woningtypologie, afgestemd op uitzicht, ontsluiting en bezonning, is gedisciplineerd opgelost. De vanwege ‘geboden toegang’ noodzakelijke galerij is subtiel en netjes en wordt zwierig van de binnenkant van het gebouw doorgetrokken naar de buitenkant.
Desondanks blijft de galerij oplossing niet ideaal.De architectuur volgt de logica van het plan subtiel,

de uitwerking zowel in materiaal als in detaillering is terughoudend, goed gekozen en getuigt van beheersing en vakmanschap. Het maken van een ensemble met zorgvuldige overgangen tussen privé en openbaar is van essentieel belang in de woningbouw. De jury heeft bewondering voor de discretie, de precisie en de eenvoudige middelen waarmee de architect dit tot stand weet te brengen en een eigen, rustige wereld creëert, die zich naadloos voegt in zijn context.Kick-Off Event for European China Centre Rotterdam


Joke Vos architecten op de expositie 'Women Who Build' in Architectuurcentrum Aorta


Shanghai International Industry week

Get Adobe Flash player