Drie Palazzi       Amsterdam

1 GE2O7631

DRIE PALAZZI
AMSTERDAM

4_ GE2O7642
5 GE2O7650
vorige
volgende

Drie Palazzi – Amsterdam
45 appartementen verdeeld over 3 palazzi aan de binnentuinen
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 1994 realisatie 1997
Opdrachtgever Moes EPO
Categorie woningbouw

In het stedenbouwkundige plan voor het Java-eiland zijn de binnengebieden tussen de stempels aan de kades ingericht als ‘groene kamers’. In deze stedelijke tuinen staan drie vrijstaande ‘palazzi’ met elk dertien woningen. In analogie met het oertype van een Italiaans palazzo zijn ze symmetrisch van opzet met een rechthoekig hoofdvolume en twee lagere zijvleugels.

De appartementen van het hoofdvolume worden ontsloten vanaf de binnentuinen en kijken daar met hun woonkamers en balkons op uit. De appartementen in de zijvleugels hebben een eigen entree. Een bergingenstrook scheidt de privé tuinen op de begane grond af van de panden aan de dwarsgrachten.

De twee- en driekamerwoningen zijn gerealiseerd in de sociale koopsector en niet voorzien van een lift. Om als vluchtweg te kunnen dienen, is het trappenhuis dubbel uitgevoerd.

De palazzi zijn rondom gemetseld in een geeloranje baksteen met betonnen luifels en veranda’s. De gevel van de entree aan het parkje springt eruit door de zwarte Engelse steen op de verdiepingen. In dit gevelscherm omlijsten uitkragende aluminium frames horizontale stroken met woonkamerkozijnen en balkons.

Klik hier voor de projectsheet van de Drie Palazzi in Amsterdam.

In de periode van Joke bij Karelse Van der Meer Architecten.