Drie Stempels Javakade Amsterdam

GE2O7742

DRIE STEMPELS
JAVAKADE
AMSTERDAM

2_GE2O7749
GE2O7748
3_GE2O7746
vorige
volgende

Drie Stempels Javakade – Amsterdam
51 appartementen in 3 stempels aan de Javakade
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 1994 realisatie 1997
Opdrachtgever Moes EPO
Categorie woningbouw

Door bijzondere woningplattegronden te ontwikkelen voor de drie stempels aan de Javakade is ruimte gezocht in een strakke jas. De appartementengebouwen zijn als één familie vormgegeven met prefab betonnen schermen aan de zuidkant en een spiegelend achterhuis aan de groene binnenhoven. Door bijzondere woningplattegronden te ontwikkelen voor de drie stempels aan de Javakade is ruimte gezocht in een strakke jas. De appartementengebouwen zijn als één familie vormgegeven met prefab betonnen schermen aan de zuidkant en een spiegelend achterhuis aan de groene binnenhoven.

Vanaf de Oostelijke Handelskade is de strakke verkaveling van het Java-eiland goed zichtbaar. De hoofdvorm van de ‘stempels’ in dit stedenbouwkundig plan van Sjoerd Soeters lag vast en buurstempels kregen nooit dezelfde architect. De dwingende stedenbouwkundige envelop nodigde uit tot het maken van bijzondere woningplattegronden. Vaak met een dubbelbrede woonruimte aan het water en voor de helft geschakeld aan een dubbelhoog balkon. Deze buitenruimtes liggen achter een prefabbetonnen scherm.

De drie toegewezen stempels op verschillende plekken aan de Javakade zijn zichtbaar familie van elkaar. De woningen hebben dezelfde plattegronden. De betonelementen zijn echter per stempel in een andere grafiek gestapeld en in een andere kleur uitgevoerd. Er is een blauwe, een antraciete en een terrarode variant.

De binnengebieden van het Java-eiland zijn ingericht als ‘groene kamers’. Het grensvlak met het achterhuis is hier spiegelend uitgevoerd in verschillende kleuren geëmailleerd glas.

Klik hier voor de projectsheet van de Drie Stempels aan de Javakade in Amsterdam.

In de periode van Joke bij Karelse Van der Meer Architecten.