Stadstuinen       Rotterdam

1 A colour 0386

STADSTUINEN
ROTTERDAM

10_IMG_0794
2_GE2O6868
4_Ge2o6859_1
3 B GE2O6865
7_20051105_IMG_0412
8 B GE2O6883
6_20051105_IMG_0413
9_maybe inside background 0055
vorige
volgende

Stadstuinen – Rotterdam
90 vrije sector koopwoningen in 3 verschillende typen
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 1996 realisatie 1999
Opdrachtgever CV stadstuinen (samenwerking tussen Eurowoningen, Era en Ballast Nedam Woningbouw)
Categorie woningbouw

Buiten de dijk, maar midden in de stad is een voormalig haventerrein ontwikkeld als binnenstedelijke Vinex. Het hoogteverschil tussen de straat en de huizen is uitgebuit in de vormgeving van de overgang tussen publiek en privé. In de tuinstedelijke dwarsstraten middels voortuinen, aan de stadse kades met trappen en portieken, gemarkeerd door dubbelhoge witte stalen kaders.

De opgave voor negentig vrije sector koopwoningen in deze wijk heeft geleid tot het ontwikkelen van drie heel verschillende woningtypologieën, die passen bij het karakter van hun plek in het stedenbouwkundig plan.

De smalle, hoge herenhuizen aan de kade hebben een stads karakter. Zij hebben een dubbele woonverdieping en zijn georganiseerd rond een centrale trap. Samen met de vide tussen de onderste woonlagen levert dat een plattegrond op met veel doorzichten en gebruiksmogelijkheden. De patiotuin op de begane grond sluit aan op een extra hoge woonkeuken. Een tweede buitenruimte ligt aan de woonlaag op de eerste verdieping. Door middel van een portiek met trap is afstand geschapen ten opzichte van de lagergelegen openbare kade.

De woningen in de dwarsstraten hebben een meer suburbaan karakter. Het profiel van de straten is royaal en groen door de verhoogde voortuinen en de bloesembomen in de straat. De voortuinen worden veel gebruikt om de kinderen te kunnen zien spelen of wat zon te pakken. Het woonprogramma is in deze woningen op de begane grond georganiseerd. Een grote woonhal, die via een schuifpui met de verhoogde voortuin is verbonden, is te gebruiken als speelruimte, werkruimte of extra eetplek. Veel tweede kopers trekken de hal bij de woonkamer. Aan de achter- zijde hebben deze binnenstedelijke woningen opvallend diepe tuinen.

Bij de extra grote woningen op de koppen van de kadeblokken kan (een deel van) de begane grond worden afgescheiden als werkruimte aan huis.

In de gevels zijn drie kleuren steen toegepast. Een sterk genuanceerde donkerrode baksteen vormt de kern. Deze is aan de openbare kant van de blokken gecombineerd met een chique, glanzende, donkere steen en aan de tuinkant met een vrolijke helderrode steen. De kozijnen zijn ritmisch in de gevelvlakken opgenomen. Zij vormen doorgaande patronen, waarbinnen de individuele woning herkenbaar blijft. Bij de kadewoningen zijn de houten entreeportieken en de erkerramen op de verdieping omlijst door witte, stalen frames. Zij bieden royaal uitzicht op de oude Binnenhaven.

Klik hier voor de projectsheet van Stadstuinen in Rotterdam.

In de periode van Joke bij Karelse Van der Meer Architecten.