Sommelsdijkstraat Rotterdam

1_overzicht flat

SOMMELSDIJKSTRAAT
ROTTERDAM

2_overzicht gevel
3_C CRW_3667
4_B galerij buitenruimte
4_C CRW_7142
4_CRW_7145_stoeltje aan galerij
5_PA060440
6_CRW_5370
7_PA060442
8_overzicht flat en woningen
vorige
volgende

Sommelsdijkstraat – Rotterdam
60 seniorenappartementen met gemeenschappelijke ruimten en 12 woonwerkwoningen
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 1999 realisatie 2002
Opdrachtgever Woonstad Rotterdam (voorheen de Nieuwe Unie)
Categorie woningbouw
Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs 2002

De seniorenflat (inmiddels Ostrea gedoopt) met de woonwerkwoningen ernaast heeft in december 2002 de Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs gewonnen. Uit het juryrapport: ‘Het project vormt een samenhangend geheel dat zich naadloos in zijn omgeving voegt. De aandacht waarmee het ontworpen is, de manier waarop er ingespeeld is op de gebruikers en hun eventuele beperkingen blijkt uit alles. Daarnaast getuigt het geheel van een zorgvuldige en duurzame materialisatie, detaillering en uitvoering.’

Het project vormt de eerste fase van de herstructurering van de Herkingenbuurt in de Rotterdamse wijk Pendrecht. De nieuwbouw respecteert het karakteristieke stedenbouwkundige stempel, maar verdicht door op het hoekpunt van de Sommelsdijkstraat en de Slinge hoger te bouwen.

In de hoogbouw zijn 60 seniorenappartementen gerealiseerd met enkele gemeenschappelijke ruimten. De galerij van de woningen op de onderste verdiepingen biedt uitzicht op de collectieve tuin en doet dienst als buitenruimte. Gekleurde betonschermen en houten zitelementen bakenen het privégedeelte af van de loopzone.

Op de bovenste verdiepingen is ervoor gekozen de galerij juist aan de straatzijde te leggen. De woningplattegronden zijn als gevolg daarvan ook gespiegeld ten opzichte van de plattegronden van de woningen op de onderste lagen. Deze omdraaiing is zichtbaar in de plastiek van de gevels en is daarmee een subtiele verwijzing naar de hoogte van de oorspronkelijke galerijflat op deze plek.

De 12 woonwerkwoningen zijn tweezijdig vormgegeven met aan beide gevels een entree. De plattegronden zijn flexibel, zodat wezenlijk andere indelingen mogelijk zijn.

In de materialisatie is aansluiting gezocht bij de bestaande wijk. Onder andere door het toepassen van naturel beton en een mix van vijf verschillende stenen die de oorspronkelijke toegepaste steen benaderen, maar levendiger van kleur zijn.

Klik hier voor de projectsheet van de Sommelsdijkstraat (werktitel Herkingenbuurt) in Rotterdam.

In de periode van Joke bij Karelse Van der Meer Architecten.