Zwart-wit woningen Middelburg

1_A colour IMG_0232

ZWART-WIT WONINGEN
MIDDELBURG

3_B GE2O7330
4_IMG_0231
5_IMG_0230
6_GE2O7339_gecropt
vorige
volgende

Zwart-wit woningen – Middelburg
32 flexibel indeelbare eengezinswoningen, gedeeltelijk met garage
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 2010
Opdrachtgever U Vastgoed
Categorie studie

Stevige woningen met fors overkragende kappen staan als typische Zeeuwse zwart houten schuren met witte kozijnen bij de entree van de Stromenwijk. Zij vormen de eerste fase van de herstructurering van deze jaren vijftig wijk.

De woningen aan de Grevelingenstraat zijn flexibel georganiseerd rond de leidingschacht in het midden van de woning, achter de trap. Op elke verdieping kan hieraan zowel voor als achter een keuken, badkamer en/of berging worden geschakeld. Dit geldt ook voor de bovenste laag, waar de dakkap pas op stahoogte begint. Dit principe maakt 254 indelingsvarianten mogelijk, waarvan uiteindelijk 72 aan de kopers zijn aangeboden. De vide tussen begane grond en verdieping stimuleert het wonen over meerdere lagen. De woning is bovendien groot genoeg voor een werkruimte aan huis of het zelfstandig laten wonen van een opgroeiend kind onder de kap.

De kleuren van het project zijn geïnspireerd op de zwarte houten schuren met witte kozijnen, die zo karakteristiek zijn voor Zeeland. Witte vlekken verlevendigen de antraciete steen. Ook de luiken en voordeuren zijn wit, evenals de onderkant van de kap. De dakranden en hemelwaterafvoeren zijn van zink. De garagedeuren zijn verdekt opgenomen in aluminium golfplaat. Alleen de transparante hekken achter de luiken zijn in kleur.

Om de hoek, aan de Volkerakstraat, zijn in dezelfde bouwstroom starterswoningen
gerealiseerd met plattegronden, die zich in een vorig plan, De Hooge Plaaten, hadden bewezen. De kleuren van de baksteen zijn hier minder uitgesproken om aan te sluiten op de bestaande bebouwing. Ook hier zijn alle metalen naturel uitgevoerd.

Klik hier voor de projectsheet van Zwart-wit woningen.