Groen en Gras fase 2 Alphen aan de Rijn

#7_P1130418

GROEN EN GRAS FASE 2
ALPHEN AAN DE RIJN

#1_P1130382
#3_P1130447
#2_P1130437
vorige
volgende

Groen en Gras fase 2 – Alphen aan de Rijn
98 grondgebonden woningen in diverse typen nav besloten prijsvraag
klik hier voor de locatie

Jaar ontwerp 2010 / realisatie 2012
Opdrachtgever Synchroon bv
Categorie woningbouw

Fase 2 van Groen en Gras illustreert de gewijzigde situatie op de woningmarkt. Een klein deel van het oorspronkelijke plan is herontwikkeld naar tweekappers met behoud van de kwaliteiten van de buurt.

De 1e fase van Groen en Gras is in 2010 opgeleverd. Ze kende een extreme mix van financieringscategorieën, waarbij de verschillende woningtypen ook nog eens geschakeld waren binnen hetzelfde bouwblok, de ‘supervilla’. Start van de verkoop viel min of meer samen met het begin van de crisis. Toch verkochten de woningen goed met uitzondering van de duurste typen.

Voor zover die geen deel uitmaakten van de supervilla’s is een herontwikkelingstraject ingezet, waarbij onze opdrachtgever uiteindelijk gekozen heeft voor enkele ingrijpende wijzigingen. In de eerste plaats is besloten uit te gaan van een traditioneel woningtype, de tweekapper met garage en zadeldak. Het beeld daarvan wijkt af van de expressieve volumes van de supervilla’s. Door het toepassen van dezelfde materialen en kozijnen, door de detaillering met verholen goten en door het toepassen van een vlakke dakpan in een neutrale kleur, is het gelukt de woningen toch integraal deel uit te laten maken van de buurt.

Ook is op kostenrisico’s gestuurd door samenwerking te zoeken met BAM woningbouw. Hun standaard woningplattegrond is door ons wel iets aangepast, fors vergroot en  voorzien van een aantal uitbreidingsopties. We hebben de geschakelde woningen niet gespiegeld, waardoor ook bij deze tweekappers de architectuur de individuele woning overstijgt, net als bij de supervilla’s.

Het resultaat is een ontspannen woonmilieu met een heel eigen karakter. Een mooi voorbeeld van een actuele invulling van het idee van de tuinstad, zoals we ons dat bij het oorspronkelijke prijsvraagplan voorstelden.

Groen en Gras fase 2 is een herontwikkeling van fase 1. Klik hier voor de projectsheet van Groen en Gras fase 1.